Menu
Titranje jaja
Share on Viber

Titranje jaja

AUTOR: Beppa Joseph

Žali se neki dan Jovanka B. kako nema više energije da titra jajca ukućanima, uključujući tu i decu. Kaže „što sam titrala, titrala sam“. Meni se javlja neka prethodna virtualna konverzacija u kojoj Mala Boginja objašnjava kako se pravi Pita od govana, tako što svakome pomažeš da bude ono što treba da bude i dobije ono što želi, svakome, samo ne sebi. Kako se nedeljom ranom zorom ukućanima peku palačinke pa to onda odjednom počne da se podrazumeva, pa to onda odjednom više niko ne ceni, pa odjednom počne da ti se zamera kada jednom ne uradiš.

Pa ti to LEPO niko LEPIM ne vrati.

Kažem Jovanki da zajebe titranje. Kažem joj još: „Titraj samo sebi“.

Mislite da je sebično?

Sramota me da kažem, ali juče sam gledala onaj neki strani reality program „Cheaters“. Znate o čemu se radi – TV ekipa pomaže osobi koja sumLJa da ju partner(ka) vara sa drugim ili drugom da tu osobu navata u nedvosmisleno-eksplicitnoj situaciji sa ciljem izazivanja javnog skandala. U jučerašnjoj epizodi, momak, lep, pametan, zdrav, prav, uz pomoć „Cheaters“ ekipe sa drugim zatiče devojku koju izdržava, plaća joj skupi američki fakultet i s obožavanjem čita svaku želju iz očiju, ne misleći pritom mnogo na svoje. Priča se nastavlja mesec dana nakon incidenta. Nakon raskida, naš rogonja počeo je da razmišlja o svom dotadašnjem životu i preispituje ga. Počeo je da razmišlja o tome šta ON želi. Šta NJEGA čini srećnim. Onda je počeo da radi stvari ZA SEBE. Da ispunjava SVOJE želje. Od toga čime u životu želi da se bavi, do toga kako će od sada provoditi svoje slobodno vreme i s kim. Trenutno nema devojku i shvatio je jednu važnu stvar:

Lepo je u životu raditi stvari za druge ljude i činiti druge ljude srećnima.

Ali fundamentalno, ako ne radimo stvari za sebe, ako se samo trudimo usrećivati druge a ne i sebe, nikada stvarno nećemo biti srećni.

A samo srećan čovek može usrećivati ljude oko sebe.

Nije ovo nova ideja, znam, ali jako je teško pobeći od koncepta žrtvovanja za porodicu kojim nas truju od malih nogu, prvo mame i bake dok smo male, pa svekrve kad se udamo, na kraju i deca, muževi....i cela ta priča oko uloge žene kao one koja je primarno, apsolutno i ultimativno odgovorna za opstanak braka, za uspeh dece u školi, za čistoću kuće i za muževljevu ispeglanu  košulju i karijeru, otrovna je ali izrazito infektivna i nažalost čvrsto zacementirana u klimavim temeljima ovog današnjeg društva u svim ex-YU državama, da ne širim dalje priču.  

Eto. Pa razmislite. Preispitajte. Odlučite. Promenite.

Usrećite prvo sebe, pa onda druge.

Ovaj moto ima široku primenu, od razmišljanja šta ćete danas kuvati (i da li ćete) pa sve do seksa.

Radite to bez griže savesti.

Svaki dan si bar jednom podraškajte dlakava imaginarna muda, negujte ih, hrabrite, da porastu što veća i na kraju počnu da vam proviruju ispod suknje. 

Imaš potrebu da ostaviš komentarčić?O NAMA
KONTAKT
Sva prava zadržana

Developed by: A&Ž