Menu
Prvi dan proleća
Share on Viber

Prvi dan proleća

AUTOR: Beppa Joseph

Danas je prvi dan proleća i svi razdragano pišu o tome iz svojih kancelarija, kuckaju sa svojih telefona i kompjutera. Verovatno vide kroz prozor parče neba, i jeste, plavo je, a sunce je toplo i žuto i žuti grmovi rascvetali su se po celom gradu, a u šumi ljubičice uveliko zamenile visibabe. Ja bih danas da sedim negde na vlažnoj travi, da upijam to sunce, slušam ptice i tišinu i oteram sve misli iz glave. Još bih da operem terasu, iznesem garnituru za sedenje, posadim neko džbunje koje je lako za održavanje i gledam u malo drvo japanskog javora koje samo što se nije razlistalo po prvi put. I čekala bih da listovi počnu da se otvaraju, mislim da će biti crvenkasti i fini kao filigran. Gledala bih komšijinu već uveliko rascvetalu trešnju i razmišljala o tome da posadim i ja jednu, ali u kompletu s javorom, možda da bude japanska?   

Ne bih da sedim u betonskoj zgradi. Da gledam u ekran ceo dan. Da se trudim da se svakih sat ili dva zagledam kroz prozor u daljinu jer tako mi je savetovao oftamolog. Nema tamo šta da se vidi. Samo beton, sivilo, beskonačne kolone automobila i nervozni vozači koji trube. Ne bih da ne mogu da otvorim prozor jer je buka prejaka, a smog sa bulevara ubitačan. Ne bih da komuniciram preko tastature ni preko telefona ni skajpa ni vibera ni mesindžera.  Samo telepatski dolazi u obzir. I pogledom. Pogled sve kaže, ako je tišina. A opet, radim baš to što ne bih. Ceo život radim ono što ne želim, da bih vikendima i godišnjim odmorima mogla malčice da radim ono što recimo da naslućujem da želim. Nemam pojma da li to ima smisla. Svi to rade, radim i ja. Ne pitam zašto. Čemu? I još kao treba da budem srećna zbog toga, jer, hej, pogledaj oko sebe, živa si, zdrava si, ništa ti (ozbiljno) ne fali, stisni zube i šuti.

I tako šutim na dan kada je stiglo još jedno proleće. Koliko će ih još biti? To ne znam. Znam samo da mi je ipak ovo proleće lepše, veselije, žuće i ljubičastije od prošlog. Na tome sam mu zahvalna. Mislim da će mi sledeće biti JOŠ lepše. Do sledećeg proleća, odlučila sam, moći ću na ovaj dan da radim šta god želim. 

Čuješ li, svemiru?

Imaš potrebu da ostaviš komentarčić?O NAMA
KONTAKT
Sva prava zadržana

Developed by: A&Ž