Menu
Roman Turski most -JEDANAESTO POGLAVLJE: ZLATNICI - Sulejman
Share on Viber

Roman Turski most -JEDANAESTO POGLAVLJE: ZLATNICI - Sulejman

AUTOR: Gošća Bloga: Ljiljana Šapić

SULEJMAN


Sultan je sjedio u šatoru, zadovoljan nakon dobrog obroka i današnjeg uspješnog dana. „Moja će slava živjeti vječno, a danas, nakon gradnje ovog mosta, uspjeh pohoda je neizbježan. Beč će napokon postati dio moje svete države, a ljudima ću omogućiti da ispovijedaju pravu vjeru. Sveto ime Alaha pronijet će se kroz slavu moje države i moja zadaća kalife bit će ispunjena“, pomislio je.

Utom su u šator ušli njegov veliki vezir i gospa koju je sa sobom doveo. Gospa je stajala pred njim donoseći svojom pojavom svjetlost u njegov šator i odjednom kao da su oživjeli i perzijski ćilimi i srebrno posuđe i carske tugre izvezene zlatom na njegovoj postelji. Mehmed je dao znak i gospa je počela pjevati.

Iz tog se glasa u sultanovu dušu slilo sve živo što je ikad postojalo. Osjetio je sve svoje ljubavi, prema djeci, prema ženi, prema majci. Osjetio je sve svoje boli. Boli zbog gubitaka, boli kad je bio izdan i kada je on bio taj koji je izdao. Osjetio je svu slast i gorčinu života u tonu toga glasa. Osjetio je kako život počinje i kako smrt dolazi. Osjetio je i svoju prolaznost i svoju vječnost. Osjetio je sebe.

Kada je gospa prestala pjevati, ostali su sjediti još par minuta u tišini, a potom je  ustao, otvorio škrinju i izvadio vrećicu s dukatima. Došao je do nje i rukom podigao njeno spušteno lice. U tom su se trenutku, kroz pogled susrele dvije duše. Jedna jednostavna, još neopterećena svim životnim brigama i jedna s preteškim ranama i bolima koje sa sobom nosi. Ona zarobljenica i on gospodar, šuteći su se razumjeli. U stisnute ruke joj je utisnuo vrećicu s dukatima i poljubio joj čelo.

„Hvala.“ Njegov je glas zazvučao nestvarno. Kad je odlazila pomislio je: „Da Alah sada odluči da je kraj mog puta, otišao bih sretan.“

Zaspao je miran.
 

Imaš potrebu da ostaviš komentarčić?

30 November, 15:29

Svjetlana

Pratim svako poglavlje, uputila sam vec pohvale...

30 November, 17:43

gordana

suviše lepo i naravno - kratko :) :)

30 November, 17:05

Dana Blazic

Nesto sto odavno ovako lepo nisam procitala, hvala na predivnoj knnjizi. Potseti me na romane koje sam citala kao devojcica od Marije Juric Zagorke, preko koje sam upoznala zivot htvatskog plemstva. Ovo me tako vratilo u detinjstvo. Prelepi opisi nezan i divan tok radnje, pitak tekst. Molim autorku ovog romana da se ne ljuti na poredjenje sa knjizevnicom i novinrkom Marijom Juric, jer do ovog romana ona je bila za moj ukus neprevazidjena. Sad vidim da ima dostojnu naslednicu. Jedva cekam da procitam celu knjigu. I veliko hvala

30 November, 19:27

Sanja

Nestrpljivo cekamo nastavak...

30 November, 19:37

Elizabeta

Procitah u trenu...kratko je...divno pisete

1 December, 09:06

Botoks&Kuvacha

Hvala svima, posebno Dani na divnim recima :)O NAMA
KONTAKT
Sva prava zadržana

Developed by: A&Ž